[...] pokarmowych, ale także witamin z grupy B. CHARAKTERYSTYKA I FUNKCJE WITAMIN Z GRUPY B Zaliczamy do nich tiaminę (Wit. B1), ryboflawinę (Wit. B2), niacynę (Nikotynamid), kwas pantotenowy, pirydoksynę (Wit. B6), kwas foliowy (zwany też folianem), cyjanokobalaminę (Wit. B12) oraz biotynę. Z tymi składnikami nierozerwalnie związane są również [...]
[...] Mało skuteczna, ale łatwo dostępna. Jest źródłem choliny. L-glutamina: Dodaje energii, pobudza, likwiduje senność i głód, szczególnie 'na słodkie'. Jest prekursorem kwasu glutaminowego, a ten jest "paliwem" mózgu; jest ważny dla pamięci i koncentracji. Uwaga: Zbyt duża dawka ma negatywne efekty: poza dużym pobudzeniem i brakiem senności [...]
[...] β-alanina czy zasługuje na swoje miejsce w „alfabecie" suplementów ? 1.SŁOWEM WSTĘPU: β - alanina (kwas 3-aminopropionowy) naturalnie występujący w organizmie człowieka β - aminokwas w którym grupa aminowa znajduje się przy węglu β w stosunku do grupy [...]
[...] jest odwrócona osmoza, która jest przeprowadzana prawie, że bez strat -chemiczne (np. utwardzanie tłuszczów jest to proces niekorzystny powoduje ubytek nienasyconych kwasów tłuszczowych powstają izomery trans oraz pozycyjne nienasyconych kwasów tłuszczowych) - biotechniczne(np. fermentacja podnosi wartość odżywczą witamin z grupy B) [...]
[...] na wymienione. Narządy i funkcje organizmu, w których prawidłowym funkcjonowaniu udział witamin jest niezbędny: § Zęby i dziąsła: witaminy A, C i D § Mózg i układ nerwowy: kwas foliowy, kwas pantotenowy, witaminy B1, B6, B12 i C § Oczy: witamina A, witamina B2 § Naczynia krwionośne: witamina E, witamina C § Płuca: witamina A i witamina E [...]
[...] za niezbędne) wywołuje szereg efektów fizjologicznych uzależnionych od wielu czynników: Działania na organizm specyficznych składników żywności, takich jak niektóre aminokwasy, kofeina, alkohol etylowy i inne, Odpowiedniej proporcji składników odżywczych w diecie -białek, węglowodanów, tłuszczów poszczególnych frakcji, witamin oraz składników [...]
[...] wydzielanie hormonu wzrostu CHLOROWODOREK BETAINY Pepsyna jest jednym z enzymów soku żołądkowego, który przyspiesza trawienie białek. Chlorowodorek betainy zwiększa kwasowość soku żołądkowego, co również przyspiesza procesy trawienne. DICHLOROWODOREK ETYLOWEGO ESTRU ARGININY Zwiększa przepływ krwi i zapewnia stałe zaopatrzenie w [...]
[...] Różnica między nimi dotyczy tylko budowy chemicznej, ale działanie jest takie samo. Aktywność witaminową witaminy A wykazują również pochodne retinolu - retinal i kwas retinowy (powstają one w wyniku utleniania retinolu) oraz pochodne estrowe, głównie spotykane to: octan, palmitynian, maślan i fosforan retinylu. Ogólnie wszystkie [...]
[...] Najnowszej generacji, wieloskładnikowy preparat zawierający w składzie jabłczan kreatyny (tricreatine malate), cytrulinę, alfa ketoglutaran argininy (AAKG), taurynę i kwas alfa-liponowy (ALA). Jabłczan kreatyny to udoskonalona postać kreatyny o znacznie wyższym stopniu wchłaniania niż tradycyjny monohydrat. W porównaniu do monohydratu [...]
[...] Najnowszej generacji, wieloskładnikowy preparat zawierający w składzie jabłczan kreatyny (tricreatine malate), cytrulinę, alfa ketoglutaran argininy (AAKG), taurynę i kwas alfa-liponowy (ALA). Jabłczan kreatyny to udoskonalona postać kreatyny o znacznie wyższym stopniu wchłaniania niż tradycyjny monohydrat. W porównaniu do monohydratu [...]
[...] odkryta i rozszyfrowano jej strukturę chemiczna w roku 1931 a od 1947 witaminę A wytwarza się syntetycznie. Witamina A i jej różne chemiczne formy (aldehydowe, estrowe, kwasowe) występuje tylko w produktach zwierzęcych natomiast prowitamina A, którą tworzy cała grupa związków (około 600) określanych mianem karotenoidów występuje tylko w [...]
TREC ClenBurexin http://www.sfd.pl/sklep/produkt_img/ClenBurexin_i556_d380x380.jpg Opis: CLENBUREXIN należy do grupy niezwykle skutecznych spalaczy tłuszczu. Wspomaga proces redukcji tkanki tłuszczowej i jednocześnie dodaje długotrwałej energii, która umożliwia przeprowadzanie treningów ze spotęgowaną intensywnością. Efektywnie wspomaga walkę z [...]
Cześć, nie miałem pewności czy kontynuować stary temat (dotyczył czego innego) czy założyć nowy. W tym podejście mam trochę inne więc może to i lepiej, że będzie to coś świeżego. Kaloryczność dość wysoka ze względu na takie zapotrzebowanie. Stopniowo, co tydzień, dodawałem 250kcal i przy 4500kcal dopiero waga ruszyła, obwody się powiększyły, [...]
[...] stopniowo zwiększać w trakcie diety. Cięższe osoby (powyżej 90 kg) powinny zwiększyć tę ilość do pięciu łyżek stołowych dziennie. Ponadto należy przyjmować witaminę B5 (kwas pantotenowy lub pantotenian wapnia) w ilości 200 mg dziennie i zwiększać tę dawkę co trzy-cztery dni aż dojdzie się do l grama. Należy uważać, by nie zwiększać jej zbyt [...]
[...] przemian metabolicznych. Oprócz odpowiednio zestawionych proporcji białek, węglowodanów, witamin i składników mineralnych preparat zawiera także średnio-łańcuchowe kwasy tłuszczowe MCT - stanowiące skondensowane źródło energii. WEIDER Giant Mega Mass to legenda wśród gainerów. Marki którą sobie wyrobił na wielu światowych rynkach [...]
[...] Sylimaryna Pyłek kwiatowy (pszczeli) - właściwości lecznicze i zastosowanie. Forma handlowa: granulki w słoikach lub torebkach, pyłek granulowany - zapach i smak kwaskowato-miodowo-woskowy. Dostępny: sklepy zielarskie, sklepy ze zdrową żywnością. Skład chemiczny: cukrowce (dekstryna, sacharoza), aminy biogenne, aminokwasy (głównie [...]
[...] do sałatek i dań orientalnych. STRĄCZKI: /SFD/2016/12/8/ba8895d64d424fe4a8c5bc4937a439c2.jpg bób można spotkać go w wersji świeżej i mrożonej. Jest zasadotwórczy, bogaty w kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminę K, błonnik, fosfor, potas, magnez, wapń.Bób można zjeść bezpośrednio po wyjęciu ze strąków ( młode ziarna, bo mają delikatną [...]